Dannebrogs fødselsdag

Oprettet d.

Dannebrog er verdens ældste nationalflag og ophav til alle de skandinaviske korsflag. Sjovt nok har symbolet for kristendommen overlevet så længe, selvom Skandinavien nok er den mindst religiøse del af Vesteuropa.

Myten om Dannebrog er meget gammel. Dannebrog som vi kender det i dag opstod egentlig først sammen med C.A. Lorentzens berømte nationalhistoriske maleri fra 1809 som netop viser Dannebrogs Himmelfald.

Op gennem 1800-tallet begyndte den folkeliggørelse af Dannebrog som vi kender så godt i dag og som er det absolut unikke ved vores flag. Flaget blev fra midten af 1800 tallet et alsidigt og udbredt symbol. Danskerne tog flaget til sig og brugte det i enhver given lejlighed.

De fleste danskere har et ganske nært forhold til flaget. Det er sandsynligvis ikke noget vi går og tænker over i hverdagen, men når vi ser flaget ude af kontekst f.eks. som pynt ved et supermarkeds fødselsdagstilbud eller når VM heltene hyldes, kommunikerer det direkte til vores følelser. Helt uden ord.

Det unikke ved Dannebrog er netop, at det måske er verdens mest uhøjtidelige og folkelige flag. Vi bruger det lige som vi har lyst.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Bliv inspireret... Følg os på instagram