Dannebrog er verdens ældste nationalflag og ophav til alle de skandinaviske korsflag. Sjovt nok har symbolet for kristendommen overlevet så længe, selvom Skandinavien nok er den mindst religiøse del af Vesteuropa.

Legenden fortæller, at flaget faldt ned fra himlen i 1219 i et slag mod Esterne. Kong Valdemar d.2. greb det lige før det ramte jorden - og derefter sejrede den danske hær.

Dannebrogs fødselsdag - Kongeskibet

Dannebrogs fødselsdag og historie

Myten om Dannebrog er meget gammel. Dannebrog som vi kender det i dag opstod egentlig først sammen med C.A. Lorentzens berømte nationalhistoriske maleri fra 1809 som netop viser Dannebrogs Himmelfald.

Op gennem 1800-tallet begyndte den folkeliggørelse af Dannebrog som vi kender så godt i dag og som er det absolut unikke ved vores flag. Flaget blev fra midten af 1800 tallet et alsidigt og udbredt symbol. Danskerne tog flaget til sig og brugte det i enhver given lejlighed.

De fleste danskere har et ganske nært forhold til flaget. Det er sandsynligvis ikke noget vi går og tænker over i hverdagen, men når vi ser flaget ude af kontekst f.eks. som pynt ved et supermarkeds fødselsdagstilbud eller når VM heltene hyldes, kommunikerer det direkte til vores følelser. Helt uden ord.

Det unikke ved Dannebrog er netop, at det måske er verdens mest uhøjtidelige og folkelige flag. Vi bruger det lige som vi har lyst.

Her kan du se udvalget af Dannebrogsflag fra Langkilde & Søn.

Dannebrog fylder 800 års fødselsdag

Her er 6 interessante facts om Dannebrog

 • Vidste du, at de almindelig danske borgere først måtte bruge Dannebrog i 1854?
  Flaget havde indtil da kun tilhørt kongen og staten. Der var endda et decideret forbud mod flagning for almindelige borgere mellem 1833 og 1854.
 • Vidste du, at vi danskere har pyntet vores juletræ med Dannebrog siden 1848?
  Det kom især efter at julesangen ”Højt fra træets grønne top” blev komponeret. Dengang var det dog enkeltstående flag man satte på, i forhold til nutidens flagranker.
 • Vidste du, at man har brugt bordflag, servietter med flag og lagkageflag til fødselsdage siden 1940erne?
 • Vidste du, at det danske flag officielt har haft navnet Dannebrog siden 1806?
 • Vidste du, at ”Valdemarsdag” blev lanceret d. 15. januar 1912?
  Lanceringen skete i forbindelse med, at man fejrede Dannebrogs 700-års jubilæum.
 • Vidste du, at danskerne var nogle af de første til at medbringe deres flag til sportsbegivenheder?
  Til at starte med syede man rigtige Dannebrogsflag om til tøj, som man så bar til kampene.

Tidslinie

Et kort overblik over Dannebrogs historie

Dannebrogs historie - tidslinie

Se video om Dannebrogs historie

Folkeliggørelsen af både Dannebrog og myten om flagets himmelfald.

Billederne på denne side er lånt af Kongehuset, minttraum.blogspot.com, Nordjyske.dk, ibantoni.dk og arslonga.dk. Har du et billede med, som vi ikke har nævnt så kontakt os venligst.